Haber

Arçelik, WWF-Türkiye ve Deniz Yaşamını Koruma Derneği’nden İstanbul Adalar’a Yeni Hayalet Balık Ağları Projesi

Sürdürülebilirlikte öncü rol oynayan Arçelik, WWF-Türkiye (Dünya Yaban Hayatı Fonu) ve Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) ile denizlerdeki biyolojik çeşitliliği tehdit eden hayalet balık ağları sorununun analizine katkı sağlayacak ortak bir proje için güçlerini birleştiriyor. “Hayalet Ağlar Projesi” kapsamında Marmara Denizi’ndeki Prens Adaları’nda keşif dalışlarında bulunan hayalet balık ağları özel dalışlarla kaldırılıyor. Çıkarılan balık ağları geri dönüştürülerek Arçelik işlerinde kullanılacaktır. Bu sayede hem hayalet balık ağlarının biyoçeşitlilik üzerindeki etkisi azaltılacak hem de toplanan ağlar geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılacaktır.

Belirlemiş olduğu sürdürülebilirlik hedefleri ile “Dünyaya Saygı, Dünyaya Saygı” vizyonuyla sürdürülebilirlik alanındaki başkan konumunu güçlendiren Arçelik, doğal varlıkların korunması, sürdürülebilir teknolojilerin geliştirilmesi ve sürdürülebilirlik alanlarında örnek çalışmalara imza atmaktadır. döngüsel ekonomi uygulamaları. Arçelik, bu kez de denizlerdeki biyolojik çeşitliliği tehdit eden hayalet balık ağlarına karşı WWF-Türkiye (World Wildlife Fund) ve Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) ile birlikte harekete geçti.

Proje ile hayalet balık ağlarının neden olduğu tahribat konusunda farkındalık yaratılması, hayalet balık ağlarının toplanarak Arçelik çalışmalarında kullanılması ve Marmara Denizi’ndeki Prens Adaları’ndaki hassas deniz dibi fauna ve florasının korunması amaçlanıyor.

WWF-Türkiye ve Deniz Yaşamını Koruma Derneği işbirliğiyle hayalet balık ağlarının yerleri robotlar ve dalgıçlar tarafından belirleniyor ve haritalandırılıyor. Projenin ilk aşaması olan keşif dalışlarının tamamlanması sonucunda belirlenen alanlardaki hayalet ağlar, dalış ve teknik aletler yardımıyla su altından kaldırılıyor. Bir yıl sürecek projede bu filelerin toplanacak kısmı geri dönüştürülerek Arçelik’in ürettiği beyaz eşyada kullanılacak. Balıkçılar ve yöre halkına yönelik bilinçlendirme seminerleri düzenlenecektir.

Doğada çözünmedikleri için hayalet ağlar pasif olarak avlanmaya devam ederek su altı canlılarının tuzağa düşmesine ve boğulmasına neden olur. Deniz tabanının aşınmasına neden olan hayalet ağlar, denizcilik ve balıkçılık ekonomisini de tehdit etmektedir.

Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu: Sürdürülebilir bir geleceğin inşasına katkı sağlamayı hedefliyoruz

Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, “Bugün denizlerimiz için plastik atıklardan mikrofiber partiküllere ve müsilajlara kadar pek çok tehdit var. Hayalet balık ağları da son yıllarda ekosistem için büyük tehlike oluşturmaya başladı. Yıllarca deniz altında formunu koruyan hayalet ağlar, birçok canlının ölümüne neden olurken, ekosistemi tehdit eden çeşitlerin ortaya çıkmasına ve su kalitesinin bozulmasına neden oluyor. Arçelik olarak doğaya ve sürdürülebilirliğe olan bağlılığımız doğrultusunda Ar-Ge ekiplerimizin geliştirdiği teknolojilerle 2021 yılındaki çalışmalarımızda 9 ton geri dönüştürülmüş balık ağı kullandık. Hayalet Ağlar Projesi kapsamında bu ağları geri dönüştürerek çalışmalarımızda kullanmayı, ekonomiye kazandırmayı ve sürdürülebilir bir geleceğin inşasına katkı sağlamayı amaçlıyoruz. WWF, dünya çapında hayalet balık ağlarını toplamak için çalışıyor; Deniz Yaşamını Koruma Derneği’nin ise ekosistemin korunması için kapsamlı çalışmaları var. Bu alanda uzmanlaşmış iki değerli ortakla böyle bir girişimi üstlenmiş olmaktan büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz” dedi.

WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli konu ile ilgili şunları söyledi:

“Bilimsel araştırmalara göre hayalet ağlar, denizlerimizdeki tüm plastik atıklar arasında en ölümcül olanı ve okyanuslardaki atıkların yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor. Her yıl 500.000 ila 1 milyon ton arasında balıkçılık malzemesi okyanuslarımıza bırakılıyor. Plastik kullanımının doğaya verdiği zarar hakkında eskisinden daha fazla bilgi sahibi olsak da, gözden kaybolan hayalet ağların etkilerini anlamak biraz daha zor. Bırakıldığı yerlerde yıllarca ilaca bakmadan avlanmaya devam eden hayalet ağlardan; köpekbalıkları, deniz memelileri, deniz kuşları ve deniz kaplumbağaları da etkilenir. Hayalet ağlar, üzerlerine kapandıkları resiflerde yaşayan deniz dibi canlılarının ışık, yiyecek ve oksijen almalarını engelleyerek onları boğar ve değerli deniz yaşam alanlarını yok eder. Basitçe parçalanmayan malzemelerden üretilen ağlar, suda parçalanırsa mikroplastik olarak doğayı kirletmeye devam ediyor. WWF, denizlerde plastik atık oluşumunu önlemek için dünya çapında kampanyalar yürütüyor ve hayalet ağların zararlarını halka daha iyi anlatmak için bilinçlendirme faaliyetleri yürütüyor.”

Deniz Yaşamını Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Narcı proje hakkında şunları söyledi;

“Son yıllarda Marmara Denizi’nin güçlü biyolojik çeşitliliğini korumak ve sürdürmek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Bugüne kadar deniz tabanından 32.000 m2 hayalet ağı temizledik. Türkiye’de uzun yıllardır ulusal ve uluslararası arenada çalışmalarımızı yürütmekte ve bu konuda sürekliliği sağlamaktayız. Hayalet ağlara takılan türlerle beslenmek için gelen karabatak, kabuklular ve deniz canlıları gibi kuşlar, bazen 30 metre bazen de denizin derinliklerine kadar inen bu ağlara takılarak ölürler. Onları temizlemezsek, tahminen 50 ila 100 yıl deniz tabanında kalacak ve milyonlarca deniz canlısının ölümüne neden olacaklar. Bunlar son derece riskli ve hassas işlerdir. Bu yüzden güçlerimizi birleştirmek bizim için çok pahalı.”

Hayalet Ağlar Projesi kapsamında, hayalet ağların denizden kaldırılmasının yanı sıra, balıkçılar ile farkındalık yaratmak ve sürdürülebilir bir izleme mekanizması oluşturmak için bir çalıştay planlanıyor. İlgili kurumlar ve yerel yönetimlerle işbirliği içinde balıkçıları ağlarını kaybettiklerinde bilgilendirecek yerel bir iletişim mekanizmasının kurulması koordine edilecektir. Ayrıca akademisyenlerin de katkılarıyla projenin çevre ve su yaşamı üzerindeki etkisi akademik bir araştırma ile belirlenecek ve somut bilgilerle raporlanacaktır.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu