Haber

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Bosna Hersek Parlamentosunu Ziyaret Etti

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Saraybosna’da Bosna Hersek Parlamentosu’nu ziyaret etti. Bosna Hersek Temsilciler Meclisi Başkanı Marinko Cavara ve Bosna Hersek Halk Meclisi Başkanı Kemal Ademoviç tarafından karşılanan Kurtulmuş, ortak basın toplantısına katıldı.

İsrail hükümetinin acımasız baskınları sonucu Gazze’de büyük bir soykırım yaşandığını belirten Meclis Başkanı Kurtulmuş, bu katliamı yapan barbarların isimleri gibi bugün Gazze’de katliam yapanların isimlerinin de tarihten silineceğini ifade etti. Auschwitz ve Srebrenica katliamları. Kurtulmuş, Bosna Hersek halkı ile Türkiye halkının derin, tarihi ve kültürel bağlara sahip olduğunu, özellikle son yıllarda her alanda artan ilişkilerin devam etmesi konusunda hemfikir olduklarını söyledi.

Kurtulmuş, Saraybosna-Belgrad otoyolu da dahil olmak üzere Türkiye’nin gerçekleştirmeye çalıştığı projelerin bir an önce tamamlanmasının bölgesel istikrar ve güvenin sağlanması açısından değerli olacağını belirtti.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Bosna Hersek’in toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve birliğine önem verdiklerini belirterek, “Türkiye, Bosna Hersek hükümetinin, Bosna Hersek’in mevcut statüsüne zarar vermeye kalkışmama konusundaki kararlılığını ifade etmektedir. Dayton Anlaşması ile her türlü kural çerçevesinde kurulmuş ve burada güven ve istikrarın sağlanması ve tesis edilmesidir.” Türkiye’nin de bizi desteklediğini ifade etmek isteriz. Özellikle bölgemizde, Balkanlarda, Karadeniz’de, Kafkaslarda, Ortadoğu’da, Afrika’nın güneyine kadar uzanan coğrafyada o kadar çok sorun, o kadar çatışma, o kadar gerilim var ki. “Balkanlar’da yeni gerginlikler istemediğimizi, bunların bölge halkına ve dünya sistemine bir katkısı olmayacağını da belirtmiş ve teyit etmiştik.” değerlendirmesini yaptı.

Parlamenter diplomasinin olanaklarından en iyi şekilde yararlanılarak iki ülke arasında mevcut dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin daha da ileri götürülmesi gerektiğini belirten Kurtulmuş, “Türkiye’de sadece Türkiye-Bosna Hersek Parlamentolararası Dostluk Kümesi var. Önümüzdeki dönemde olduğu gibi Bosna Hersek Temsilciler Meclisi’nde de olacak.” “Arkadaşlık grubunun oluşumunu sabırsızlıkla bekliyoruz.” dedi.

Görüşmelerinde Türkiye’nin Gazze Şeridi’nde yaşanan ağır insani krize ilişkin tutum ve kaygılarını da dile getirdiklerini belirten Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Özellikle Bosna Hersek’te olduğum için, modern zamanlarda yaşadığımız insanlık trajedilerini, katliamları, soykırımları üç şehir üzerinden, o dönemde yaşadıklarımıza karşı insanların tutumlarını daha iyi bir şekilde dile getirerek hatırlatmak isterim. anlayış.

Bu üç şehir Auschwitz, Srebrenica ve Gazze’dir. Yahudiler, Auschwitz toplama kamplarında Naziler tarafından büyük katliam ve soykırıma maruz bırakıldı. Sonrasında Srebrenica’da büyük bir insanlık dramı, büyük bir soykırım yaşandı. Aynı şekilde Gazze’de de İsrail hükümetinin vahşi saldırıları sonucunda büyük bir soykırım yaşanıyor.

Birleşmiş Milletler gözetimindeki Srebrenica’daki batarya fabrikasında yaklaşık 9 bin kişinin öldürüldüğünü hatırlatan Kurtulmuş, ‘Gazze’de dört hafta içinde 9 binden fazla insan öldürülüp katledildi. Bunlardan 4 bini çocuk ve bebekti. ‘ söz konusu.

TBMM Başkanı Kurtulmuş şunları söyledi:

‘Soykırımlara yönelik tutumları birkaç kategoriye ayırmak mümkün. Bunlar ‘katliam yapanlar’, ‘katliama destek verenler’, ‘katliama sessiz kalanlar’ ve ‘ne yapalım ama oldu’ diyerek mazlumları suçlamaya çalışanlardır. Hiç şüpheniz olmasın ki, Auschwitz ve Srebrenica katliamlarını gerçekleştiren barbarların isimleri unutulup tarihten silindiği gibi, Gazze’de bu katliamı gerçekleştirenlerin isimleri bile bir süre sonra hatırlanmayacak.

Aslında tüm insanlık olarak, yani 7,5 milyar insan olarak büyük bir sınavla karşı karşıyayız. Umarım burada insanlığın yanında yer alarak, barış, derhal ateşkes ve insani yardımların bir an önce ulaştırılması için sesimizi yükselterek insani cepheye katkıda bulunmaya çalışıyoruz.

Nasıl ki bu drama rağmen acil ateşkes ve acil insani yardım sağlanması tüm insanlığın ortak görevi ise, tıpkı artık dünyada barışı sağlayamayan ve savaşları önleme konusunda neredeyse hiçbir imkânı olmayan BM’nin yeniden yapılanmasının yeniden yapılandırılması gibi. Dünya, ulusların kaderini BM’deki beş ülkenin insafına bırakıyor. Bunun önüne geçebilmek için yeni bir dünya sistemi kurulması, adil ve adil bir sistemin kurulması için çok hızlı ve çok güçlü bir çalışma sürecinde olmamız gerektiği yönündeki düşüncelerimizi de paylaştık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu