Ekonomi

“TSE ile Sektör Toplantıları” Ankara’da gerçekleştirildi

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Türkiye’nin Uzakdoğu ülkelerinin kalitesiz mallarına pazar olmaması gerektiğini belirterek, “Ticaret Bakanlığı’nda yaptığımız toplantıda mevzuata uygunluğunu test ve analiz etme konusunda mutabakata vardık. ‘CE’ işareti taşımayan ve standartlarımızın geçerli olduğu bölgede dışarıdan gelen ürünlerin standartları.” ” söz konusu.

Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) iş birliğiyle düzenlenen “TSE ile Sektör Buluşmaları” toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, ASO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Ali Dönmez’in katılımıyla ASO 1’de gerçekleştirildi. Yönetim Kurulu Üyesi ve TSE Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Sami Şahin. Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi. Üreticiye teknoloji ve bilgi aktarımı, piyasa koşullarına uygunluk, son kullanıcıya kalite güvencesi sağlayan Türk Standartları Enstitüsü, iş dünyasının talepleri ve sektördeki gelişmeler doğrultusunda bölümlere yönelik hizmet çeşitliliğini zenginleştirmeyi amaçlamaktadır. TSE’nin iş dünyasının farklı kesimlerinden temsilcilerle bir araya gelmek amacıyla Türkiye’nin birçok ilinde başlattığı “TSE Sektör Buluşmaları” Ankara’da da gerçekleştirildi.

“Türkiye, Uzakdoğu ülkelerinin kalitesiz mallarına pazar olmamalıdır”

Düşük standartlı ve kalitesiz ürünlerin Türkiye’ye girmemesi gerektiğini vurgulayan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, “Sanayicilerimizle birlikte sadece ihracatta değil ithalatta da uyanık olmamız gerekiyor. İthalatta elimizden geldiğince teknik engellerle, düşük kaliteli, standart dışı malların Türkiye’ye girmesini önleyelim.”Türkiye, Uzakdoğu ülkelerinden gelen düşük kaliteli mallara pazar olmamalıdır. Tüketiciye yönelik ucuz, kalitesiz ürünler sanayicimizi perişan ediyor. Standartlarımızın geçerli olduğu alanda ‘CE’ işareti taşımayan ve dışarıdan gelen ürünlerin standartlara uygunluğunun test edilmesi ve analiz edilmesi konusunu Ticaret Bakanlığı’nda yaptığımız toplantıda da gündeme getirdik.” “Anlaşmaya vardık” dedi.

TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, 6’ncı “TSE ile Kesim Toplantıları” toplantısını gerçekleştirdiklerini belirterek, TSE’nin birçok uluslararası ve bölgesel standardizasyon organizasyonunda aktif rol oynadığını belirtti. Şahin ayrıca Avrupa Standardizasyon Komitesi’nde en fazla oy ağırlığına sahip ülkenin Türkiye olduğunu bildirdi.

“Sanayide ve ticarette büyük bir dönüşüm yaşanıyor”

Sanayi ve ticaretteki gelişmelere dikkat çeken Şahin, şunları söyledi:

“Sanayide ve ticarette büyük bir dönüşüm yaşanıyor. Bu dönüşümler, üretimin ilk aşamasından tüketimin son noktasına kadar tüm süreçleri derinden etkiliyor ve değiştiriyor. Bugün burada bir araya gelmemizin temel nedenlerinden biri de oransal dengemizi dönüştürmektir. Standartların belirlenmesinde söz sahibi bir ülke olma hedefimiz doğrultusunda bu kuruluşları büyük bir güce dönüştürüyoruz.”

Şahin, yeni kural, yönetmelik ve teknik düzenlemelerin getirilmesinin yeni çalışma alanlarını da beraberinde getirdiğini belirterek, enstitünün yeni dönemde başlattığı hizmetler hakkında bilgi verdi.

“Sektörde yeşil dönüşümü ve dijital dönüşümü hayata geçirmemiz gerekiyor”

Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç, geçtiğimiz günlerde yayınlanan 12. Kalkınma Planı’na dikkat çekerek, “Cumhurbaşkanlığı 2024 programında orta-ortaya dayalı üretime vurgu yapıldığını görüyoruz. Yüksek ve ileri teknoloji, katma değeri yüksek üretim Bunu sağlamak için “Sektörde yeşil dönüşümü ve dijital dönüşümü hayata geçirmemiz gerekiyor. Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşma konusundaki çalışmalarımızı yoğunlaştırmamız büyük önem taşıyor. Ankaralı sanayiciler küresel trendleri çok yakından takip ediyor ve farkındalıkları oldukça yüksek” dedi.

“Ankara’da sanayinin gündemi artık tamamen değişiyor”

Ankara üretiminin katma değerinin son yıllarda diğer bölgelere göre daha hızlı arttığını belirten Ardıç, “Yüksek teknolojili üretim konusunda büyük bir potansiyelimiz var. Yani Ankara’da sanayinin gündemi artık tamamen değişti; yeniye ayak uydurmak ve dönüşümün sonucunda ortaya çıkan yeni uluslararası standartların sağlanmasını esas aldığını belirterek, “Asıl arzumuz, uluslararası düzeyde yenilikler ve standartlar üreteceğimiz noktaya ulaşmaktır” dedi.

“Payımızı hedeflediğimiz seviyelere çıkarmak için uluslararası standartlara katkı sağlayabilmeliyiz.”

“Standartlar üretimin ortak dilidir” diye vurgu yapan Ardıç, şöyle konuştu:

“Bu dile sadece yabancı dil öğreniyormuş gibi yaklaşmamalı, içselleştirmeli ve geliştirmeliyiz. Dünya ihracatındaki payımızı hedeflediğimiz seviyelere çıkarabilmek için uluslararası standartlara katkı sağlayabilmeliyiz. Ekonomik üretim standartlara uygun üretimdir. Küreselleşme ve ona eşlik eden teknolojik gelişmelerle birlikte sınırlar ortadan kalkmış, uluslararası ticaret ön plana çıkmıştır.” “Bugün ülkemizin ihracatçıları dünyanın pek çok farklı yerinde ticaret yapıyor ve ürünlerini farklı dilleri konuşan pazarlara satıyorlar. Bu noktada tüm dünyanın ortak dilinin standartlar olduğunu ve sanayicilerimizin bu konuda önemli bir adım attığını vurgulamak isterim. standartlara uygun kaliteli ürünler üreterek çok çeşitli pazarlara kolaylıkla ulaşabilir.Standartlar teknolojinin sorunsuz çalışmasını sağlar, Piyasaların sağlıklı işleyişini sağlar, farklı firmalar tarafından üretilen bileşenlerin birlikte çalışabilirliğini sağlar, üretim süreçlerini iyileştirir, maliyetleri düşürür, dolayısıyla verimliliği artırır ve sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor. Bu nedenle öncelikle şirketlerimizin ve sanayi bölgelerimizin uluslararası standartlara ulaşması son derece önemli. Bu nedenle ikiz dönüşümün orta vadede tüm üyelerimizin kurumsal kimliği haline gelmesini istiyoruz.”

“TSE’nin hizmetleri firmalarımıza ve OSB’lerimize yol gösterecek”

Avrupa Birliği standartlarına ve diğer uluslararası mevzuat ve standartlara uyum konusunda OSB’lerle kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini belirten Ardıç, “TSE bu konuda ulusal yetkili kuruluşumuzdur ve birlikte çalıştığımız çok değerli bir kurumdur. yakın işbirliği TSE’nin hizmet ve faaliyetleri dönüşüyor Sürecin her aşamasında firmalarımıza ve OSB’lerimize yol gösterecektir Türk Standartları Enstitüsü, sektörümüzün yüksek kalitede ürünleri daha düşük maliyetlerle üretebilmesi, inovasyon faaliyetlerini etkin bir şekilde sürdürebilmesi açısından kilit konumdadır , uluslararası standartlara uygun ürün ve hizmetler sunarak uluslararası pazarlara girmek. Küresel standartlara katkı “Sunum sürecinde sizlerle çalışmanın önemini bir kez daha vurguluyorum. Bu tür etkinliklerin sanayi bölgelerinde yapılmasını önemsiyorum” dedi. – ANKARA

haber-semdinli.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu