Ekonomi

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden tarıma tam destek

BURSA (İGFA) –Bursa’da kırsal kalkınmanın sağlanması hedefiyle fidan ve fidan temininden kaliteli üretimin sağlanmasına, ekipman desteğinden ürünlerin satış ve pazarlamasına kadar her alanda çiftçilere katkı sağlayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, 2024-2024 hedefini de belirledi. 2029 Tarım Vizyonu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda 5 yıllık dönemin tarımsal planlaması hakkında bilgi verdi. Kentin tarımsal potansiyelini en üst düzeye çıkarmakta kararlı olduklarını belirten Önder Aktaş, “Tarıma adım atmamız lazım. Yeni dönemde Şampiyonlar Ligi’nde olmamız lazım” dedi. Toplantıya Önder Alinur Aktaş’ın yanı sıra Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Acar’ın yanı sıra ilçe belediye başkanları, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, Ziraat Odası başkanları, meclis üyeleri, muhtarlar, kamu kurumu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile tüm tarım paydaşları katıldı. .

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, tarımla ilgili genel durumu gösteren bir sunum yaptı.

Yeni süreçte desteklerin artarak devam edeceğini belirten Önder Alinur Aktaş, tarımla ilgili çalışmaları tam iş birliği içerisinde yürüttüklerini ve şehre katma değer sağlamayı hedeflediklerini belirtti.

Tarımla ilgili tüm paydaşlarla her zaman iletişim halinde ve istişare halinde olduklarını belirten Önder Aktaş, tarım alanında yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

Önder Aktaş, tarımsal tahmin ve erken uyarı meteoroloji istasyonu komitesi projesini hayata geçirdiklerini, destekli fidanla başta Keles, İznik, İnegöl, Orhaneli, Yenişehir, Büyükorhan, Mustafakemalpaşa olmak üzere tüm ilçelere yüzde 60 destekli fidan ve fidan dağıttıklarını belirtti. -fidan destekleme projesi Bunun çiftçilere önemli bir ekonomik destek sağladığını söyledi.

1000’e yakın çiftçi ailesini sürece dahil ederek kendi bölgelerinde kaliteli üretim yapmalarını sağladıklarını ve bunu ekonomik faydaya dönüştürdüklerini belirten Lider Aktaş, “Projeleri ekonomiye dönüştürecek altyapıyı da hazırlıyoruz. çiftçilerin yararına. Tarım Peyzaj A.Ş. aracılığıyla destek vermeye devam ediyoruz. 6 yıllık süreçte BESAŞ aracılığıyla üreticilerimizden yaklaşık 25 milyon litre süt, 100 bin kilogramın üzerinde siyez buğdayı satın aldık. BUSKİ’nin yaptırdığı gölet, havuz ve sulama tesisleriyle 2023 yıl sonu itibarıyla toplam 37 bin 900 hektar alanı tarımsal sulamaya açtık. Zorlu süreçleri geride bıraktık. İnşallah bundan sonra yatırımlarımız daha hızlı devam edecek. Çiftçilerimize başta çilek, yaban mersini, aronya ve ahududu olmak üzere 8 milyon fidan ve fidan ile 800 ton tohum takviyesi sağladık. Bütün bu takviyeler devam edecek” dedi.

“DÜNYA PAZARINA AÇILMAK ZORUNDAYIZ”

Kooperatiflerin çok değerli olduğunu ve kadın kooperatiflerinin üretimini her zaman desteklemeye önem verdiklerini anlatan Lider Aktaş, kadın kooperatiflerinden salça, erişte, tarhana, bal, zeytin, sirke gibi 97 bin el yapımı ürünü satın alarak ekonomik güçlenmelerine katkı sağladıklarını söyledi. 2023’te kadın kooperatifleri.

Bursa Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği’ne kayıtlı 148 teknede çalışan 310 mürettebata su geçirmez balıkçı tulumu ve botu dağıttıklarını belirten Lider Aktaş, ayrıca 250 zeytin üreticisine 240 bin metrekare zeytin hasat örtüsü verdiklerini belirtti. 2 bin 550 kovan, personel desteği ve eğitimlerle arıcılığa önem verdiklerini belirten Önder Aktaş, “Tarım ürünlerini uluslararası alanda tanıtmak için her yıl B2B organizasyonları düzenliyoruz. Artık dünya pazarına açılmamız gerekiyor. Yeni dönemde şampiyonlar liginde olmamız lazım. Alçakgönüllü kalıp ‘biz kendi işimizi yapıyoruz’ demeye gerek yok. 2018-2023 yılları arasında süt soğutma tankları, salça makineleri, ceviz soyma makineleri, tohum seçme makineleri olmak üzere toplam 650 adet tarım alet ve makinesinin dağıtımını gerçekleştirdik. Ayrıca 58 bin 400 metrekare çilek malçlama ekipmanı ve 402 bin 900 metre damla sulama borusuyla da üreticilerimize destek olduk. 24 bin 700 metre tel çit hizmetiyle 9 bin dönüm meranın korunmasını sağladık. “Bursa’da hayvancılık alanında el değmemiş mera bırakmayacağız” dedi.

2024 yılına kadar hayata geçirecekleri ve tarım alanında kenti canlandıracak çok değerli projeleri olduğunu anlatan Önder Aktaş, arıcılıktan balıkçılığa, tohumdan fideye, domatesten domatese kadar birçok noktada destek vermeye devam edeceklerini belirtti. süt soğutma tanklarına yapıştırma makinaları. Yeni çalışmalarla ilgili açılımları olacaklarını belirten Önder Aktaş, kestaneyi yeniden Bursa’ya getirmeye kararlı olduklarını, mazı zararlısına karşı güçlü kestane fidanlarının desteklenmesi projesini 2024 yılında da sürdüreceklerini söyledi.

Aktaş, Tarım Peyzaj A.Ş.’yi kurdu. 2024 yılında ise Bursa’nın tarımsal üretim yelpazesini genişletme hedefiyle yola çıktı. Yüzde 60 hibeli enginar fidesi destekleme projesiyle bölgesel üretime destek vereceklerini belirtti.

Çiftçilerin gece gündüz demeden toprağı ve tarlası için çalıştıklarını, yorulduklarını ve emek verdiklerini hatırlatan Başkan Aktaş, “Tarım bizim için vazgeçilmezdir. Tarımsal paydaşlarımızın görüş ve önerilerini önemsiyor ve onlarla birlikte hareket ediyoruz. Bu toplantının bu düşünceyle atılmış güçlü bir adım olduğuna inanıyorum. Şu ana kadar verdiğiniz destek ve çabalarınız için teşekkür ederiz. Bu çalışmanın şehrimiz için çok değerli ve değerli olduğunu biliyorum” dedi.

Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Acar da Türkiye’nin nüfus bakımından dördüncü büyük şehri olan Bursa’nın sadece bir sanayi kenti değil, aynı zamanda tarım açısından da ülkenin en değerli bölgelerinden biri olduğunu kaydetti. Kentin hayvancılık ve su ürünleri açısından önemli bir konuma sahip olduğunu anlatan Acar, tarıma verdiği önemli destekten dolayı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Lider Alinur Aktaş tarafından ‘Mustafakemalpaşa ve Çevre Köyler Besicilik Büyükbaş Hayvancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ ile ‘Çeltikçi Beldesi ve Çevre Köyler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne takviye çeki takdim edildi. Program toplu hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu