Haber

CHP’li Emre, Bakan Karaismailoğlu’na Sordu: “Kurumun Ana Personeli için, Solvera isimli şirket aracılığıyla Müdürlükte İstihdam edilen Personel…

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile ilgili olarak, “Müdürlükte Solvera isimli şirket aracılığıyla istihdam edilen personelin, CHP’nin ana personeline tanımlanan iş ve işlemleri yaptığı doğru mu? Hizmet alımı kapsamında istihdam edilen personele, ‘Dokümantasyon’ ve ‘otomasyon’ sistemlerine erişim yetkisi verildiği ve bu durumun hizmet alımı yoluyla istihdam edilen kişilerin devletin resmi belgelerine erişmesine yol açtığı iddiası doğru mudur? ? sorusunu yöneltti.

CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nde çeşitli sorun ve usulsüzlüklerin gündemde olduğunu belirterek; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun cevabıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na soru önergesi sundu. Emre şu değerlendirmelerde bulundu:

“BİRDEN FAZLA MAAŞLI BÜROKRATLAR”

“Türkiye’de sivil havacılık alanındaki otorite Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’dür (SHGM). Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı kurumların ortasında yer alan SHGM, sivil havacılık faaliyetleri açısından stratejik öneme sahiptir. Sorumlu kurum Bu alanın düzenlenmesi ve yönlendirilmesi için SHGM’ maalesef Türkiye’deki birçok kurumda olduğu gibi çeşitli sorunlar ve usulsüzlükler gündeme gelmektedir.

Soruşturmaya konu olan olayın ardından 2018 yılında Türk Hava Yolları’ndaki görevinden istifa etmiş ve 2019 yılında SHGM Genel Müdür Yardımcılığına atanmıştır. 2021 yılında genel müdür yardımcılığına Dr. Kemal Yüksek atanmıştır. sivil havacılığın lideri. Aynı zamanda Türksat Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de yürüten Yüksek, kamuda son dönemde yaygınlaşan birden fazla maaş alan bürokratlar arasında da yer alıyor. Yüksek’in genel müdür yardımcılığına atanmasının ardından Kurumsal Dönüşüm Modeli (KDM) adlı bir çalışma ile kurumun iş ve işleyişinde çeşitli düzenlemeler yapmak istediği, hem yetki hem de sorumluluk sınırlarının aşıldığı ileri sürülüyor. Bu kapsamda atılan adımlarda SHGM aşılmış ve usulsüzlükler yapılmıştır.

Kuruluşu da dahil olmak üzere 4 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca, başta kılavuzluk, kabin ve havacılık güvenliği alanlarındaki eğitimler olmak üzere sivil havacılığa ilişkin her türlü eğitim faaliyetine yetki verme konumunda olan SHGM Kemal Yüksek döneminde ‘dönüşüm’ başlığı altında adlandırmışlardır. alanlarda eğitim veren bir kurum olmaya çalıştığı kaydedilmektedir. İlgili yasal düzenlemeler buna izin vermese de Kemal Yüksek bir üniversite ile işbirliği yapmak istemiş ancak sonuç alamamıştır; Bununla ilgili çalışmaları Kurum personeli aracılığıyla yürütmek istediği kaydedildi. Bir eğitim kurumu olmayan ve dolayısıyla eğitim için gerekli belgeleri hazırlayacak yetkinliğe sahip personeli olmayan SHGM bünyesinde çalışmanın yürütülememesi üzerine Yüksek, özel şirketlerden hizmet alımına yönelmiş; Eğitim yazılımlarının Solvera adlı şirket tarafından sağlandığı ve Compass adlı davet merkezi şirketi aracılığıyla SHGM’ye personel temin edildiği belirtiliyor.

SHGM’nin yılsonu bütçe gerçekleşmelerinde önceki yıllara göre ciddi artışların olduğu, bunun kurumsal kimliğin ötesine geçen hizmet ve personel alımından kaynaklandığı belirtiliyor.

“SON 4 YILDA SHGM’NİN GENEL BÜTÇEDEN AYRILAN BÜTÇESİ YILLARA GÖRE NE KADARDIR VE BU GİDER KALEMLERİ NASILDIR?”

Emre, Karaismailoğlu’na şu soruları sordu:

. SHGM Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Yüksek’in gündeme getirdiği Kurumsal Dönüşüm Modeli (KDM) adı altında yapılan çalışma, hangi yetkili kurumların onayına ve hangi mevzuata dayanıyor? Söz konusu yetkili kurumların aldığı kararlar var mı? Evet ise, kararların tarihleri, sayısı ve bu kararların içeriği nedir?

. SHGM’de Kurumsal Dönüşüm Modeli (KDM) adı altında hangi iş ve süreçler gerçekleştirildi? Solvera adlı bir şirketten eğitim yazılımı hizmeti alma konusundaki argüman doğru mu? Doğru ise bu hizmet alımı için izlenen yol nedir ve söz konusu iş için Solvera isimli firmaya kaç lira ödenmiştir? Solvera isimli firma ile rastgele bir sözleşme imzalandı mı? İmzalanmış ise işin tanımı ve işin tamamlanma süresi nedir?

. SHGM’de Solvera adlı şirket aracılığıyla istihdam edilen personelin Kurumun asıl çalışanı için tanımlanan iş ve süreçleri yürüttüğü tezi doğru mu? Hizmet alımı kapsamında çalıştırılan işçiye ‘Dokümantasyon’ ve ‘otomasyon’ sistemlerine erişim sağlandığı ve bu durumun hizmet alımı yoluyla istihdam edilen kişilerin devletin resmi belgelerine erişmesine yol açtığı tezi doğru mu?

. Pusula isimli şirket aracılığıyla Kurumda ‘çağrı merkezi personeli’ istihdam edilmiş midir? Evet ise, kaç kişi istihdam edildi? SHGM’de toplam kaç işçi çalışıyor? Ekip durumları ve görev açıklamaları nelerdir? SHGM çağrı merkezi çalışanı 2022’nin prestijiyle kaç davete cevap verdi?

. Son 4 yılda genel bütçeden SHGM’ye ayrılan bütçe yıllara göre ne kadardır ve harcama kalemleri nelerdir? Son 4 yılda bütçe gerçekleşmeleri yıl bazında nasıl oldu? Nutuk yıllarında ek ödenek alındı ​​mı ve hangi harcama kalemleri için kullanıldı?

Kaynak: ANKA / Yeni

mihalgazihaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu