Haber

Sivil Girişimin Gücü: Ortak Akıl-Antakya Platformu

6-20 Şubat 2023 depremlerinde ağır hasar gören Antakya’nın yeniden canlanmasına katkı sağlamak amacıyla kurulan “Ortak Akıl – Antakya Platformu” hazır çözümler yerine yeni bir süreç önerisi sunuyor. Kentin yeniden kurulmasının sadece bir imar sorunu olmadığını gündeme getiren Antakyalılar olmuştur. Bu sese kulak veren farklı mesleklerden uzmanların oluşturduğu platformun önerisi, açık ve şeffaf bir işbirliğine dayalı bir planlama modelidir.

Common Mind-Antakya, deprem felaketi sonrası farklı disiplinlerden uzmanları ve profesyonelleri bir araya getiren bağımsız bir platform olarak kurulmuştur. Öncelikli amacı Antakya’nın dirilişi olarak tanımlanmış olsa da daha geniş kapsamda ülkemizde depreme dayanıklı ve sürdürülebilir bir kentsel çevre kültürünün gelişmesine katkı sağlamaktır. Kabul edilmelidir ki bu, tek bir mesleğin veya bir grup uzmanın üstesinden gelemeyeceği kadar çetrefilli bir sorundur. Bu nedenle platformun adında belirtilen sağduyuya ihtiyaç duyulmaktadır. Teklifin ana fikri, hazır çözümlerin rahatlığına kapılmadan, yeni bir yola çıkarak birlikte üretmektir.

Neden Antakya?

Antakya’nın geçmiş afetlerin kimi yer altında kimi yer üstünde izlerini taşıyan katmanlı yapısı göz önüne alındığında, bu son depremden sonra kentlerin yeniden canlanması için simgesel bir öneme sahip olduğu söylenebilir. Antakya’da anlatılan eski halk masallarına kulak verecek olursak geçmişte 7 kez aynı kaderi yaşadığı söylenen şehrin bu felaket döngüsünü nasıl sonlandıracağı sorusu Ortak Akıl-Antakya’nın temel sorunudur. Her ne kadar odakta Antakya olsa da sürecin sonunda ortaya çıkacak yol haritası, farklı ölçeklerdeki afetlerden endişe duyan tüm şehirlerimiz için örnek alınabilecek bir model olacaktır. Çünkü bu çalışma, kentlerimizin yeniden inşası için olduğu kadar bir deprem kültürünün inşası için de örnek teşkil edebilir.

Yeni Bir Model

Şehirlerimizin yakın tarihi bize zor ve karmaşık meselelerin kolay ve mucizevi çözümleri olmadığını göstermiş olmalı. İçinde bulunduğumuz şartların acil önlem alınmasını gerekli kıldığını görüyoruz ancak aceleyle atılacak adımlar gelecekte daha büyük felaketlerin önünü açacaktır. Biliyoruz ki zaten bir yerlerde var olan hazır analizler sorunlarımızı daha da zorlaştırıyor, uzmanlar kendi alanlarında uzman olsalar da kimsenin bilmediği özel bir sırrı yok, analiz varsa ancak olabilir. hepimizin sorumluluk aldığı bir platformda karşılıklı temasla mümkün.

Platformun amacı, çok katmanlı ve şeffaf bir katılım süreci ile nitelikli bir planlama çalışması sunmaktır. Antakya’nın fiziki ve kültürel maliyetlerini veri kabul eden, çağdaş şehircilik tarihinin deneyimlerini dikkate alan ve paydaşların katılımına açık bir süreç önerilmektedir. Kente giydirilecek donuk bir tasarım yerine esnek bir sürecin yol haritasının belirleneceği bu yeni model, ülkemizde planlama çalışmalarının dönüşümüne katkı sağlayabilecek bir yöntem önerisi olarak da görülebilir.

Platform kimlerden oluşuyor?

Ortak Akıl-Antakya Platformu Prof. Dr. Şehir Planlama alanında İlhan Monopolü, Bekir Ağırdır ve Yiğit Gülöksüz’den oluşan Uygulama Komisyonu liderliğinde, Prof. Dr. Tamer Gök; Mimarlık Prof. Ece Ceylan Baba, Emre Arolat ve Murat Tabanlıoğlu; Koruma ve Onarım Ana Bilim Dalında Prof. Can Binan ve Dr. Gülsun Tanyeli; arkeoloji alanında Kenan Yurttagül; hukuk prof. Adem Sözüer ve Ömür Yarsuvat; Yer Bilimi ve Deprem Uzmanlığı alanında Prof. Dr. Naci Görür ve Prof. Dr. Alper Önce; İktisat alanında Cevdet Akçay ve Tayfun Bayazıt; Kültür Sanat alanında Rabia – Ali Güreli, Görgün Taner ve Mert Fırat; Temas alanında Fatih Altaylı ve Levent Erden; Eğitim alanında Prof. Dr. Selçuk Tatlı; Sağlık alanında Prof. Dr. Gazi Huri; İklim Bilimi Profesörü. Levent Kurnaz; Sabiha Asfuroğlu gibi turizm alanında profesyonel profesyonellerden, Namık Tan ve Mithat Rende gibi Diplomatlardan ve İbrahim Seyfittinoğlu, Rahel Butros ve Talat Yeşiloğlu gibi Antakya’nın önde gelen iş insanlarından oluşmaktadır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

merkezefendiajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu